Rajská omáčka s masovými kuličkami a těstovinou
kostka masoxu
rajský protlak
smetana
hl. mouka
máslo
mleté maso
strouhanka
koření na mletá masa
vejce
cibulka
těstoviny
Těstoviny uvaříme podle návodu nebo podle chuti. Cibulku nakrájíme najemno a zapracujeme ručně do masa. Pak přidáme koření, trošku osolíme, rozklepneme vajíčko a zpracujeme. Pokud se nám maso mazlá dosypeme strouhankou a zpracujeme na pěkne vláčnou ale pevnou hmotu. Tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhance a smažíme ze všech stran ve vyšší vrstvě oleje. Než zpracujeme kuličky dáme si rozpustit masox. Poté přilijeme protlat a chvilku povaříme. Z másla a mouky si uděláme jíšku, a necháme trošku zchladnout, aby se nám nespařila. Do rajského vývaru přidáme zatím trošku smetany a po provaření přidáme jíšku. Pokud chceme omáčku ještě krémovější přilijeme zbytek smetany s troškou mouky (zaklechtku). Dosolíme a případně dochutíme cukrem nebo octem.